Frica de a reveni în Moldova

Au trecut trei ani de când am plecat din Moldova. Parcă mai ieri închideam barurile din centru şi credeam că dacă nu merg la Yard Sale, Tipografie 5 sau Cocos nu-s om cumsecade. Hipster, aha… Tusofşic, aha… Prost mai eram.
În momentul în care am decis să plec, am avut de luptat cu Frica: de eşec, de sărăcie, de foame, de despărţiri, de realitate dură, de realitate falsă, de job la care nu mă duce capul… Înspăimântătoare gânduri care îţi împânzesc mintea şi te ţin într-o stare permanentă de adrenaline rush. Frica e motoraşul care m-a făcut să rezist, să dau cu pumnul în masă şi să spun “nu, nu mă dau bătut!”.
Trece timpul. Sărăcia, foamea, despărţirile, realitatea dură, realitatea falsă, jobul la care nu te duce capul – toate s-au întâmplat. Se lasă încet liniştea în casă şi în minte. Mergi în vacanţă, îţi iei maşină, te îndrăgosteşti, te însori, îţi iei un câine, după care încă unul. Iaca-iaca şi eşti fericit. Şi totuşi o altă frică se coace în tine. O frică mai straşnică decât toate celelalte frici: frica de a te întoarce acasă.
Cum s-au schimbat lucurile în trei ani? Cui să îi scriu? Cine va mai ţine minte că am prietenit cândva? Cum se numeşte strada ceea pe care era magazinul cutare? Dar Dacia belaia tot vine în 2 minuţe?
Dar mama s-a schimbat? A îmbătrânit? Cum să pari puternic şi să nu pufneşti deodată în plâns? Cum să vorbeşti cu sora pe care ai lăsat-o copilă, iar acum femeie matură cu universitatea terminată şi mutată cu iubitul ei? Se mai permite să îi ceri bunicii să te culci în poalele ei şi să o rogi să îţi netezească părul?
Oare mă voi simţi străin în propria ţară, încă unul venit de la zarabotcă? Oare locurile în care petreceam ore şi zile întregi vor avea acelaşi farmec? Oare soţia va fi încântată de ce vede şi aude? Oare mai are sens de venit înapoi sau mai bine să o conving pe mama să se mute la noi? Oare nu-s prea multe întrebări?
Am vrut să revin vara asta. Nu sunt gata. We’ll just have to take a raincheck…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


COMMENTS